Heeft u een vraag aan ons? Neem contact op!

Neem contact op

Uitgelicht

KnowWhy LEADER coördinator Polders met Waarden

..

Lees verder

De boerderij als bron van inspiratie

Als je nu over het platteland rijdt, zie je overal om je heen koeien in de wei en boeren op het land aan het werk.  Een prachtig gezicht!

De boerderij en het boerenleven zijn voor velen een inspiratiebron. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik altijd weer Stephen Covey’s “Wet van de boerderij”. Een helder verhaal: wie wil oogsten, zal op tijd moeten zaaien. Voor een goede oogst is een stevige basis nodig.  De grond moet geploegd, bemest en beregend worden, zodat het zaad in vruchtbare bodem kan ontkiemen en de plant kan groeien, onkruid wordt bestreden. De boer werkt met toewijding en passie en als de tijd van oogsten is gekomen, dan heeft dàt de hoogste prioriteit.  En, stelt Covey,   voor een goede oogst is tijd nodig voor het gewas om te groeien, er zijn geen “quick-fixes”. Daarnaast is er altijd een aantal factoren waarop je geen grip hebt, maar die wel van invloed zijn, zoals het weer.

Je kunt veel leren van de boerderij
Een mooie metafoor, die in het bedrijfsleven dankzij Covey veel wordt gebruikt. Ook in de projecten waar we bij KnowWhy aan werken passen we de vergelijking regelmatig toe, gewoon omdat het zo dicht bij onze roots ligt. En vaak hebben we ook echt heel letterlijk te maken met de wet van de boerderij. Logisch, want als je veel samenwerkt met boeren, dan weet je dat de boeren in oogsttijd op hun boerderij aan het werk zijn. Afspraken buiten de deur kunnen dan wachten, de oogst niet!

Geduld en volharding, hard werken en de juiste dingen op de juiste tijd doen
Covey’s beschrijving van de boer is ‘een hardwerkende persoon die met toewijding en passie de juiste dingen op de juiste tijd doet’. Zo ken ik ze, de boeren! De agrarische sector zet zich in voor een goed imago en wil graag het echte verhaal aan de mensen laten zien. “De wet van de boerderij” van Covey helpt daarbij handje mee. Kijk,  dat vind ik -als echte boerendochter met een grote passie voor het platteland- dan weer leuk.

Door: Marieke Kok

 

Deel dit bericht

Laatste update:

Deel dit bericht