Heeft u een vraag aan ons? Neem contact op!

Neem contact op

Uitgelicht

Wat begon als stageopdracht

..

Lees verder

‘Jouw koeien zijn happy in de wei’

Connecting people. Dat is de drive van Dominika Fojtikova als ze op zoek gaat naar het verhaal van de melkproductie op het Hollandse platteland. De studente grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is veganist, het drinken van melk is voor haar taboe. Toch is ze gefascineerd door de melkindustrie, door de geschiedenis van melk, de melkrobots en de boeren. Voor haar afstudeeropdracht maakt ze een film over de melkindustrie. Die fascinatie voor connecting people deelt KnowWhy met Dominika.

Op een zonnige dinsdagmorgen ontmoeten we elkaar, twee werelden van stad en platteland, van burger en boer elkaar in de polder, in de wei bij mijn honderd koeien. Dominika houdt niet van melk. Ze verafschuwt de melkindustrie met zijn goedkope massaproductie en de voorkeur van veel mensen voor goedkoop voedsel. Zelfs al hebben ze voldoende geld te besteden om iets meer te betalen, zodat boeren een eerlijke prijs ontvangen. “Maar dit is geen melkindustrie, jij bent gewoon boer, jij kent al je koeien. Dit is een warm familiebedrijf. Jouw koeien zijn happy in de wei”. Voor Dominika is het bezoek aan de boerderij in Brandwijk een eerste kennismaking met het platteland. De melkrobot in de stal vindt ze fascinerend. “Vijftig jaar geleden was zoiets onvoorstelbaar. Maar zie je die camera, die herkent de koeien. Ook wordt de kwaliteit van de melk gemeten, amazing”.

Voor mij is het bezoek van Dominika Fojtikova net zo fascinerend. Ze konden niet zo gemakkelijk een boer vinden die mee wilde werken aan een film van een vegan student over de melkproductie. En hoe ze onze boerderij moesten bereiken vanaf het treinstation was nog een hele uitdaging. Aanvankelijk was ik ook wat sceptisch, was dit een studente die vooral op zoek was naar bevestiging van haar eigen denkbeelden? Maar het is altijd goed om iemand van buiten met een frisse blik naar je bedrijf te laten kijken. En face to face vallen de verschillen tussen de twee werelden van stad en platteland, van burger en boer weg. Ergens onderweg zijn we elkaar kwijtgeraakt. Waarom zijn we niet meer ‘connected’? Hoe kunnen we elkaar weer leren vertrouwen. Hoe kunnen we als boeren veranderen? Hoe leren we de mensen dat polarisatie tussen stad en platteland niet het antwoord is?

De filmbeelden in Brandwijk worden gemaakt door Hans Poel uit Den Haag. Voor haar afstudeeropdracht gaat Dominika Fojtikova ook nog filmen in de fabriek van melkrobots. Van de filmbeelden worden meerdere filmpjes gemonteerd. De film moet in juli gereed zijn. Tijdens de open dag op de Koninklijke academie van Beeldende Kunsten worden de filmpjes aan het publiek getoond.

 

Deel dit bericht

Laatste update:

Deel dit bericht