KNOWTES.

k·no·w·tes (de; v; enkelvoud: knowte)
Samenvoeging van het woord notes en know: kenniscadeautje


KNOWTE | Global perspectives

Janneke, vertel eens wat over je ontdekkingen tijdens je reis naar Ethiopië…natuurlijk bij deze!

Er ontstond bij mij het verlangen om naar Afrika te reizen. Misschien al geworteld in de kinderjaren bij het uitknippen van Afrikaanse plaatjes. 2,5 half jaar geleden kwam ik in contact met Eritrese mensen die gevlucht zijn voor geweld en onderdrukking. Ik luisterde naar hun verhalen over hun zwerftocht, vóór zij Europa bereikten en wilde met eigen ogen zien hoe het leven daar is. Ik kreeg de mogelijkheid om in Addis Abeba in Ethiopië te verblijven bij de moeder van een in Nederland wonende Eritreeër.
Back tot the basics, een paar m2 leefruimte, geen toilet zoals wij dat gewend zijn, een koude douche….. Maar wat een warme douche stond daar tegenover in hun gastvrij zijn, liefde en tijd voor elkaar. In het koffiehuisje ( 2 stokken met een zeildoek) voor het huis ontmoette ik een jongeman die hard werkte en heel graag een eigen bedrijf wilde starten. Maar het is in Ethiopië niet mogelijk om naar een bank te stappen met een goed ondernemersplan om een startkapitaal te verkrijgen. Ik besefte nog meer hoe waardevol het is om de mogelijkheid te hebben tot kennis en financiële middelen. In hoeverre maak je dan succes zelf? We dachten er samen over na en ik merkte op hoe hij door creatief, innovatief en gedreven bezig te zijn en door samen te werken, hij toch z’n droom kon verwezenlijken. Ik herkende hierin de kenmerken van de bottom-up aanpak, iets wat hier minder vanzelfsprekend is. Helaas zijn er ook genoeg voorbeelden waar er door corruptie of tegenwerking er niets tot stand kan komen.
De ander had een lach op haar gezicht, haar kindertjes liepen om haar heen, en ze was blij met het schamele inkomen wat ze had. Wat bijzonder om te zien dat er, ondanks moeilijke leefomstandigheden, toch blijdschap en vreugde is. Opvallend was ook de acceptatie van hun levensstandaard en situatie, anders dan wat ik hier in het westen zie.

Wat ik echt als bijzonder heb ervaren, is de toewijding hoe men voor elkaar zorgt en de voldoening die hieruit voortvloeit. Zelf zo weinig hebben en nog willen delen met je naaste. Welke waarden streven we na? Terug op Nederlandse bodem, dankbaar voor veel kleine dingen, maar ook nadenkend.

Mooi om deze ervaring ook te delen met ons team bij KnowWhy. Waar Nils en Laurens hun ervaringen delen over Wit-Rusland, waar we actief zijn op een agrarisch bedrijf, met zowel melkkoeien als akkerbouw. Ook daar staat gastvrijheid hoog in het vaandel. Maar eenmaal een stap verder de samenleving in zie je veel berusting, bijna tot passiviteit toe. Veelal denkt men: mijn bijdrage of inbreng doet er niet toe, dit wordt versterkt door corruptie. Het initiatief wordt lamgelegd en veel wordt bepaald door systemen en top-down aangestuurd. Mensen wantrouwen elkaar in een angstcultuur. Degenen met wilskracht in een socialistisch systeem worden belemmerd. Hoe kan je een verbeterslag maken met respect voor hun waarden? Wij van KnowWhy kijken naar wat er al is en brengen onze kennis in, om zo strategisch de juiste beslissingen te nemen.

Door juist mensen met talent en wilskracht in te zetten, hen laten doorgroeien door ze verantwoordelijkheid te geven en te belonen. Moeilijk om uit een systeem te stappen, de angstcultuur te ontkrachten, maar onmogelijk is het niet.

GlobalPerspectives#Worldwide#together#vision#know#listen#share#act#meaningful#