KNOWTES.

k·no·w·tes (de; v; enkelvoud: knowte)
Samenvoeging van het woord notes en know: kenniscadeautje


KNOWTE | Alblasserwaard heeft een ander gezicht gekregen

door Marieke Kok

Dit was een van de koppen die deze week dertig jaar geleden in de media verscheen over het afronden van het grootste herinrichtingsproject van Europa. Het project is afgerond met het openen van de brug “De Kikker” over de Ammerse Boezem. Gisteren fietste ik langs de plek waar recent “De Kikker” weer is verwijderd. De twee lantaarnpalen aan beide zijden van het water zijn stille getuigen van het feit dat er dertig jaar lang een brug heeft gelegen. Met een glimlach dacht ik terug aan hoe ik die bewuste dinsdagmiddag in september als kind had meegemaakt. Ik had vrij gekregen van school om bij dit historische moment aanwezig te zijn, op voorwaarde dat ik er een artikel over schreef voor de schoolkrant. Toen kon ik nog niet vermoeden dat ik er dertig jaar later opnieuw een artikel over zou gaan schrijven…

“iedere tijd kent specifieke maatschappelijke opgaven, waarvoor in die context innovatieve oplossingen nodig zijn”

September 1987 - Ik weet het nog goed, het was dinsdag 29 september 1987 en ik zat samen met klasgenoot Arie in een roeiboot op de Ammerse Boezem om maar niets te missen van deze feestelijke gebeurtenis. Schoolkinderen van de basisscholen uit Brandwijk en Groot-Ammers waren aanwezig. Arie en ik zaten in Ottoland op school en hoewel onze klas niet was uitgenodigd, waren we er toch bij: Arie omdat hij zo dicht bij de Kikkerbrug woonde en ik omdat mijn vader in de Landinrichtingscommissie zat.


Met de opening van de brug over de Ammerse Boezem werd het herinrichtingsproject in de Alblasserwaard afgerond. Wat dat precies betekende en wat de Landinrichtingscommissie was, besefte ik toen als kind natuurlijk nog niet echt. Het schoolkrantartikel ging vooral over het feestje daar op de Kikkerbrug. De trekker van mijn vader was voor de gelegenheid helemaal glimmend gepoetst en de bandenwagen erachter was versierd met onze papieren slingers die we altijd met onze verjaardagen ophingen in de woonkamer. Op de versierde wagen lag de laatste plank die nog op de Kikkerbrug moest worden gemaakt. Een “belangrijke meneer” (Maarten Schakel, begreep ik later) zette zijn handtekening op de plank, die mijn vader vasthield. Samen hebben ze deze plank op de brug geslagen. Het zag er allemaal feestelijk uit en ik was apetrots op mijn vader, die in die Landinrichtingscommissie zat.

“Een gebiedsproces, ontstaan vanuit visie en ambitie, uitgevoerd met passie en lef´

September 2017 - Trots op mijn vader ben ik nog steeds en inmiddels deel ik ook zijn passie voor plattelandsontwikkeling. Daar waar in 1987 het feestje zelf veel indruk op mij maakte, is het nu juist het proces dat daaraan vooraf is gegaan wat mij inspireert. Een gebiedsproces, ontstaan vanuit visie en ambitie, uitgevoerd met passie en lef, dat spreekt me aan. De maatschappelijke opgaven uit die tijd waren de aanleiding voor het herinrichtingsproject, dat ruim 22 jaar duurde en bepalend is geweest voor de Alblasserwaard van nu. Het werk van de Plaatselijke Commissie (later Landinrichtingscommissie) heeft een enorme impact gehad op het gebied, zowel economisch, maatschappelijk als landschappelijk. Het idee voor zo’n grootscheeps project mogen we gerust disruptief noemen.

Met KnowWhy zetten we vanuit ambitie, onze visie, kennis en netwerken graag in voor innovatieve projecten. In de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zien we tal van kansen, o.a. in het proces rondom het opstellen van de Regionale Maatschappelijke Agenda, de Leertuin Agrarische Economie, de Zuid-Hollandse Voedselfamilies, het Plattelands Ontwikkeling Programma (POP) etc. De maatschappelijke opgaven waar we in 2017 voor staan, vragen ook nu weer om innovatieve, ja liever zelfs disruptieve oplossingen die het gebied verder brengen. Oplossingen bedenken waar we de komende jaren gezamenlijk onze schouders onder zetten, dat is de kunst. De regio heeft eerder laten zien dat het kan. Er is misschien wat lef voor nodig, maar wie weet lezen we dan over 22 jaar wel in de media “Alblasserwaard-Vijfheerenlanden heeft een ander gezicht gekregen”


september 2017

Misschien vind je dit ook interessant: