Heeft u een vraag aan ons? Neem contact op!

Neem contact op

Uitgelicht

Wat begon als stageopdracht

..

Lees verder

#VAB? Wat moeten we daarmee?

Vanuit ons kantoor aan de Melkweg kijk ik uit over het agrarisch landschap van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Wat ligt er een schat aan informatie over de streek in dit uitzicht. Konden de weilanden maar praten, ik ben zeer benieuwd naar hun verhaal…

Voor KnowWhy zijn boerderijen en landschap onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Boerderijen zijn beeldbepalend in het landschap en de boer heeft een belangrijke rol in het onderhouden van dit landschap. Als zo’n boerderij  vrij komt, kan deze dan nog iets betekenen voor de omgeving? Wij zijn ervan overtuigd dat dit kan! Er zijn veel maatschappelijke opgaven waar we voor staan en vrijkomende boerderijen kunnen hier een belangrijke rol in spelen! De grote vraag is natuurlijk: “Welke rol is dat dan?”

Het thema Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) is actueel. We constateren dat er steeds vaker over te lezen is in het nieuws, onderzoeken worden gepubliceerd en het thema wekt bij steeds meer mensen belangstelling.  Goede zaak!

Vrijkomende Agrarische bebouwing is een onderwerp dat vele invalshoeken kent. Wij vinden het belangrijk dat er een goede dialoog wordt gevoerd, waarbij er vanuit al deze invalshoeken wordt gekeken naar de dilemma’s, kansen en mogelijkheden. Daarom hebben we het Gebiedsplatform Alblasserwaard-Vijfheerenlanden geadviseerd om in 2017 werk te maken van dit thema. Het Gebiedsplatform is de aangewezen partij om dit thema op te pakken, immers bij dit platform komen alle invalshoeken samen. Het enige belang van het Gebiedsplatform is het gebiedsbelang in alle aspecten. Daarom hebben wij hen gefaciliteerd bij de organisatie van een succesvolle reeks bijeenkomsten rondom dit onderwerp.  Met als doel de dialoog aan te gaan en te achterhalen wat de mensen uit de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden nu eigenlijk vinden van het landschap waar we met elkaar wonen, werken en leven en om bewustwording te stimuleren van de urgentie van dit thema.

“Het algemeen belang wordt niet altijd even groot ervaren om ook echt tot een gezamenlijke actie over te gaan”

Dit alles heeft ook mij behoorlijk aan het denken gezet, want wat vind ik er eigenlijk zelf van? Ik hecht veel waarde aan wat ik zie op het platteland: uitgestrekte weilanden, hier en daar een boerderij. Het is hetgeen waar ik van geniet als ik door de polder rij. Maar wat als de boer stopt?

Ik kijk nog eens naar buiten en vraag mezelf af: “Wat vind ik nu eigenlijk belangrijk?” Het is het proces eromheen wat mij triggert.  Vrijkomende Agrarische Bebouwing is maatwerk. Er is nu eenmaal geen ‘one size fits all’ oplossing. Daarbij is het een thema dat ons allemaal raakt. Het is niet meer het probleem van alleen de boer, of alleen de overheid. Nee, vrijkomende agrarische bebouwing is écht een maatschappelijk thema. . En dat maakt het nu ook net zo lastig. Want wie staat er dan aan de lat? Wie gaat de handschoen oppakken? Eigenlijk vindt iedereen er wel iets van. Maar het algemeen belang wordt niet altijd even groot ervaren om ook echt tot een gezamenlijke actie over te gaan. Dat het leeft en men het belangrijk vindt, blijkt wel uit de grote opkomst van de avonden en de reacties en ideeën die verzameld zijn. Maar wat is de volgende stap?

De eerste stap is gezet, het is nu zaak om het verdere proces handen en voeten te geven. Ook hiervoor zullen wij het Gebiedsplatform bijstaan met onze expertise en netwerk. En dat maakt mijn werk nu zo leuk:  “We zoeken, vinden en verbinden raakvlakken en bouwen bruggen tussen de agrarische en maatschappelijke werelden”.

Door: Manouk Sloothaak


Deel dit bericht

Laatste update:

Deel dit bericht